Hedit blog

Minden, amit egy design levédéséről tudni kell

Eszes Viktória
Eszes Viktória
Minden, amit egy design levédéséről tudni kell

Becsült olvasási idő: 3,5 perc

A következő blogcikkben összeszedtük az összes fontos tudnivalót a levédett termékekkel kapcsolatban: mit jelent, ha egy design le van védve, mi az a formatervezési mintaoltalom, mire jó, ha egy termék designja le van védve, stb.

Mi az a formatervezési mintaoltalom?

A cikk több idézetet is tartalmaz a formatervezési minták oltalmáról szóló törvényből, illetve a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának weboldalán olvasható információkból, hiszen ezek megbízható források és egyértelműen definiálnak mindent.

Hivatalos megfogalmazás:

„Formatervezési mintaoltalomban részesülhet minden új és egyéni jellegű formatervezési minta.

Formatervezési mintának minősül valamely ipari, vagy kézműipari árucikk egészének vagy részének a megjelenése.

Magyarország területére érvényes formatervezésiminta-oltalom a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt lefolytatott, a jogszabályban előírt eljárás eredményeképpen keletkezik.

A mintaoltalom alapján a minta jogosultjának kizárólagos joga van arra, hogy a mintát hasznosítsa, illetve, hogy a hasznosításra másnak engedélyt adjon.”

- Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala -

Vagyis:

A formatervezési mintaoltalom gyakorlatilag egy „tárgy, design védjegye”, vagyis, ha egy designra a hivatal megadja az oltalmat, attól kezdve azt a fazont csak és kizárólag a bejelentő hasznosíthatja, illetve adhat engedélyt a minta használatára. Formatervezési mintaoltalmat kaphatnak a ruhadarabok is, mint például a Hedit lapköpenyei (a megkötős és a gumis derekú is), vagy a klasszikus, megkötős tunika is.

 

Néhány fontos, kiemelt pont a törvényből

  1. évi XLVIII. törvény a formatervezési minták oltalmáról
  • A mintákat egymással azonosnak kell tekinteni akkor is, ha külső jellegzetességeik csupán lényegtelen részletekben különböznek.
  • A mintaoltalom kiterjed mindazokra a mintákra, amelyek a tájékozott használóra nem tesznek eltérő összbenyomást.
  • „A mintaoltalom alapján a mintaoltalom jogosultjának kizárólagos joga van a minta hasznosítására.”
  • „A kizárólagos hasznosítási jog alapján a mintaoltalom jogosultja bárkivel szemben felléphet, aki engedélye nélkül hasznosítja a mintát.”
  • „Hasznosításnak minősül különösen: a minta szerinti termék előállítása, használata, forgalomba hozatala, forgalomba hozatalra való felkínálása, behozatala, kivitele és e célokból való raktáron tartása.”

 

Mire jó a formatervezési mintaoltalom?

Ahhoz, hogy egy tunika, lapköpeny, ruha vagy nadrág megszülessen, rengeteg időt, energiát és pénzt kell belefektetni a termék létrehozásába és fejlesztésébe: ki kell találni az alapötletet, amit utána át kell ültetni a gyakorlatba (hogyan legyen megvarrva, kiszabva, milyen anyagból készüljön, stb., a tunika elkészítéséről bővebben itt olvashat), elkészíteni a méretsorhoz a szabásmintákat, majd mindegyik színből és méretből legyártani a készletet. Ez mind egy saját ötlet megvalósítása, egy saját termék létrehozása, amit nem szeretnénk, hogy mások ellopjanak, hasznot húzzanak belőle. Hiszen a befektetett munkát és pénzt mi raktuk bele, és ha a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szerint is eredeti és új az, amit létrehoztunk, szeretnénk a mintát csak mi használni és profitálni belőle. Ha ezt valaki nem tartja tiszteletben és elkezd egy formatervezési mintaoltalommal rendelkező terméket készíteni, esetlegesen árusítani, az nem csak etikátlan, hanem jogtalan is, ami ellen jogi lépéseket tehetünk.

FONTOS TUDNIVALÓ: ha egy termék designra nem áll fenn formatervezési mintaoltalom, attól még etikátlan egy olyan terméket lemásolni, ami egyértelműen egyedi és köthető a gyártójához. Nyilván egy egyszerű, átlagos pólónál például más a helyzet, hiszen bárki elkészítheti és forgalmazhatja anélkül, hogy egy konkrét mintát ellopjon vagy lemásoljon, hiszen nincs benne semmi egyedi. 

 

Utolsó gondolatok

Többször is találkoztunk már az interneten olyan emberek hirdetésével, posztjával, ahol egy Hedit terméket lemásoltak és a levédett mintánkat felhasználva próbálták értékesíteni az általuk készített termékeket. Ilyen esetben mindig felkeressük az illetőt és felszólítjuk, hogy hagyja abba a minta további használatát, hiszen ez nem csak üzleti és etikai, hanem jogi szempontból is támadható. (Ennek ellenére sokan felháborodnak azon, ha felszólítjuk őket a tevékenység befejezésére.) A Hedit oltalmazott mintái az anyag mintájától és milyenségétől teljesen függetlenek, így attól, hogy esetleg másmilyen színű anyagból készít valaki egy Hedit tunikát, ugyanolyan bitorlásnak minősül, mintha nem változatott volna a termék anyagán.

Ha valaki találkozik hasonló poszttal, fotóval, ahol egyértelműen felismerhető valamelyik termékünk fazonja, kérjük, keressen fel minket (hedit@hedit.hu), hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot az érintett személlyel és élhessünk azzal a jogunkkal, hogy megvédjük a saját termékünket! Köszönjük!