Hedit blog

Hogyan kezeljük a pamutot?

Eszes Viktória
Eszes Viktória
Hogyan kezeljük a pamutot?

Becsült olvasási idő: 3 perc

Saját termékeink javarészt pamutanyagból készülnek, így nagyon fontosnak tartjuk, hogy vásárlóink tisztában legyenek az alapismeretekkel, melyeket a pamut kezeléséről tudni kell a jó minőség minél további megőrzése érdekében! Ezért is szántunk erre egy külön blog cikket, mely elsősorban a pamutvászonról fog szólni, és a legfontosabb tudnivalókról az anyaggal kapcsolatban.

A pamutanyag tulajdonságai:

  • a leggyakrabban használt természetes szálas anyag a textiliparban
  • jó légáteresztő és nedvszívó tulajdonsága van
  • hajlamos méretváltozásra (később bővebben) és bolyhosodásra (ennek elkerülése érdekében érdemes kifordítva mosni)
  • nem rugalmas, könnyen gyűrődik
  • bírja a magas hőmérsékletű vasalást, mosást (beavatás után)
  • jó szakítószilárdságú
  • az átlagos "élettartama" kb. 6 hónap
  • bőrbarát, lágy tapintású
  • sokszor kevertszálas verzió is előfordul belőle, így csökkentve az előbb említett negatívumait a pamutnak (pl. a kevertszálas anyag nem gyűrődik annyira)

A beavatás...

A beavatás az a folyamat, amikor azon a hőfokon áztatjuk be a ruhabarabot (esetünkben a tunikát, mivel a tunikák készülnek a szóbanforgó pamutvászonból), amin a későbbiekben mosni fogjuk. Fontos tudni, hogy nem minden anyag van beavatva, amiből a munkaruhák készülnek, így egyes minták esetében számolni kell azzal is, hogy a munkafelső bizony össze fog menni (ez az érintett tunikáknál jelezve van webshopunkban). Ezért lényeges a beavatás.

Ha néhány órára, akár egész éjszakára beáztatja a felsőt egy lavor meleg vízbe, de legalább addig, amíg magától ki nem hűl a víz, a pamutszálak a helyükre kerülnek, a tunika felveszi végleges formáját, ráadásul minden olyan kémiai anyagot kimos belőle, amitől az anyag addig merevebb volt vagy bőrirritáló hatású lehetett, így a végeredmény egy élénk színű, puha tunika lesz, amit utána bátran moshat. Ha még biztosabbra szeretne menni a színt illetően (főleg az erősebb színűeknél ajánlott),

a beáztatásnál tegyen ecetet a vízbe (max. 1/3 arányban a vízhez képest), ami fixálni fogja a felső színét!

TIPP: az ecet hideg vízben jobban fejti ki hatását.

Ha eltelt pár óra, öblítse ki az ecetet kézzel, majd mossa ki gépben! A beavatásnál felesleges mosószert tenni a vízbe, hiszen csak be kell áztatni a tunikát, nem kimosni!

 

Egy-két érdekesség

A természetes, 100% pamut nagy lánggal és gyorsan ég, majd izzik, végül szürke hamut hagy maga után, a szaga pedig olyan, mintha papírt égettünk volna el. Ezzel a kis teszttel hamar kideríthetjük, hogy valóban 100% pamutból készült-e az anyag, mivel a kevertszálas már inkább olvad, mint a műanyag. Ennek ellenére nem tanácsoljuk, hogy otthon elkezdjék tesztelni a tunikákat és felgyújtogatni őket, elég, ha hisznek nekünk, hogy valóban helyes a megadott anyagösszetétel! :)

A textilipar egyik legfontosabb nyersanyaga a pamut, a világ összes szálasanyag-termelésének közel 36%-át teszi ki.

Gyapotnövényből készül, mely az egyik legrégebben ember által termesztett növény a világon, kémiailag nagyrészt cellulózból áll, ezért is hasonlít az égett pamut szaga az égett papíréhoz.

Mindig is népszerű alapanyag volt, de igazi nagy fellendülést az első ipari forradalom hozott, mivel sok olyan textiliparbaan használatos gépet feltaláltak, amivel hatékonyabban lehetett a pamutot előállítani (fonógép, egrenálógép, stb.)

 

Reméljük, hasznos volt ez a cikk és hozzájárult ahhoz, hogy megfelelően kezeljék tunikáikat, így kihozva belőlük a maximumot!